Kuru Fasulye Neden Gaz Yapar?

Kuru fasulye, besin değeri yüksek olan bir yemektir. Ancak, bazı kişiler için birkaç saat sonra gaz sorununa yol açabilir. Bu gaz sorununun sebepleri arasında kuru fasulyenin içeriğindeki karbonhidratlar ve lifler yer almaktadır. Kuru fasulye, sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen oligosakkaritler içermektedir. Bu oligosakkaritler vücutta fermantasyona uğrayarak gaz üretimine neden olabilirler. Ayrıca, kuru fasulyede bulunan lifler bağırsak hareketlerini uyararak gaz üretimine sebep olabilirler.

Fasulyenin İçeriğindeki Oligosakkaritler

Kuru fasulye, protein içeriği yüksek bir yemek olsa da içinde bulunan oligosakkaritler nedeniyle birçok insan için gaz sorunu yaratabilir. Oligosakkaritler, insan sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen karbonhidratlardır. Çünkü insan vücudu yalnızca bazı sindirim enzimleri üretir ve bu enzimler, oligosakkaritleri parçalamak için yeterli değildir.

Oligosakkaritler, bağırsaklara ulaştığında sindirim enzimleri yerine bağırsak florası tarafından işlenirler ve fermantasyona uğrarlar. Bu fermantasyon süreci, bağırsaklarda gaz üretimine neden olabilir ve sonuçta gaz sıkışması ve karın ağrısına sebep olabilir.

Bununla birlikte, az miktarda oligosakkarit tüketmek ve yemeğin yanında tahıl, sebzeler ve probiyotik gibi lifli gıdalar almak, sindirimi kolaylaştırabilir ve gaz üretimini azaltabilir. Ayrıca, fasulyeyi pişirirken önceden suda bekletmek, oligosakkarit içeriğini azaltabilir ve gaz sorununu minimize edebilir.

Fasulyenin İçindeki Lifler

Kuru fasulye, yüksek lif içeriğine sahiptir ve bu lifler sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Ancak, yemeğin fazla yenmesi ya da bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle bağırsak hareketlerini uyararak gaz üretimine neden olabilir. Sindirim sistemi yavaş çalışan insanlar daha az kuru fasulye tüketmelidirler. Yine bazı kişilerde kabızlık sorununa da yol açabilir. Kuru fasulye tüketimi sırasında lifli gıdaların yanında yeterli su tüketimi yapmak ve lifli gıdaların yanında bir miktar protein de tüketmek gaz sorununu azaltabilir.

Sıcak Su ile Bekletme Yöntemi

Eğer kuru fasulyenin gaz yapmasını önlemek istiyorsanız, önceden sıcak su ile bekletme yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntem, fasulyenin içindeki lifleri kırarak sindirimi kolaylaştırır ve gaz üretimini azaltabilir. Bu yöntemi uygulamak için fasulyeyi gece önceden suya koyun ve ertesi gün suyunu süzün. Ardından, yine su ekleyerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz.

Kurutulmuş Fasulye Yerine Konserve Fasulye

Kuru fasulye yemeği yaparken, kurutulmuş fasulyeler yerine konserve fasulyeler kullanmak daha az gaz problemleri yaşamanızı sağlayabilir. Konserve fasulyelerin suda daha fazla bekletilmesi, liflerdeki oligosakkaritlerin azaltılmasına neden olur ve sindirimin kolaylaştırılması için yararlıdır. Bu sayede, gaz üretimi azaltılabilir ve rahatsızlık yaşanmaz.

Probiyotik Kullanımının Faydaları

Probiyotikler, içerisinde faydalı bakterilerin bulunduğu gıdalardır. Bağırsak florasının sağlıklı tutulmasına yardımcı olarak, sindirim sistemi sağlığını korur. Bu sayede gaz üretimini de azaltabilirler. Kuru fasulye yemeklerinin yanında yoğurt, kefir veya taze turşu gibi probiyotik içeren gıdalar tüketmek, gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca probiyotik takviyeler de alınabilir. Ancak, doktor önermeden önce probiyotik takviyesi kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Yulaf Ezmesi İle Tüketme Yöntemi

Yulaf ezmesi, kuru fasulye yemeğiyle birlikte tüketildiğinde gaz yapma sorununu minimuma indirebilir. Yulaf, içeriğindeki yüksek lif oranı nedeniyle sindirim sistemini düzenler. Bu sayede, kuru fasulyenin yol açabileceği gaz sorunu önlenebilir.

Bir porsiyon yulaf ezmesi, kuru fasulye yemeğinin yanında tüketilebilir. Yulaf ezmesini taze sıkılmış portakal suyu, bal veya tarçın ile tatlandırarak lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun yanında, yulaf ezmesi ayrıca tokluk hissi sağlayacağından, gün boyu açlık hissi yaşamadan daha az yemek yeme imkanı da sunar.

Fasulye Yemeklerinin Pişirilme Yöntemi

Kuru fasulyenin gaz yapması gibi bir sorun yaşamamak için, fasulye yemeklerinin pişirilme yöntemi oldukça önemlidir. Fasulyeler, eğer uzun süre kaynatılırlarsa, içerisindeki enzimlerin kaybolmasına neden olacağından gaz oluşumuna yol açabilirler. Pişirme süresi genellikle 1-2 saat arasında olmalıdır. Ayrıca, fasulyeler sürekli karıştırılmamalıdır, bu da içerisindeki enzimlerin kaybolmasına yol açabilir. Fasulyenin içerisine baharatlar eklemek de sindirimi kolaylaştırır ve gaz oluşumunu azaltabilir. Ayrıca, fasulyelerin tuzlu suda kaynatılmaması, tuz oranının yüksek olması nedeniyle fasulyelerin daha da sert ve gaz yapıcı hale gelmesine neden olabilir.

Yorum yapın